intranet.hgss.hr Hrvatska gorska služba spašavanja › Novosti › Akcija Ovčiji kuk, 13.9.2018.

Akcija Ovčiji kuk, 13.9.2018.

Dana 13.09. zaprimljen je poziv preko centra 112 o izgubljenim planinarima u NP Paklenici. Spašavatelji u Starigradu preuzeli su poziv u 21:09. Nakon pripreme i kontakta s izgubljenim planinarima, kreću u kanjon iz kojeg se u 22:00 sata penju prema Ovčjem kuku. U komunikaciji s planinarima doznale su se koordinate (preko smartphone-a), što je uveliko olakšalo lociranje i pronalazak planinara u 22:25.

Iznenađenje za spašavatelje je bilo što nisu zatekli planinare, nego ŠETAČE (doslovno), jer bi planinari posjedovali adekvatnu odjeću i obuću, vodu, hranu, svjetiljke, kartu, kompas i sve ostalo što je potrebno za kretanje i boravak u prirodi. Na licu mjesta spašavatelji su rekonstruirali pothvat zalutalih šetača. Naime, krenuli su iz kanjona, popeli se na Anića kuk, nastavili stazom po grebenu i pokušali sići Đuzinom stazom (ferata). Nakon prve sajle, odustali su od daljnjeg napredovanja, te su se uputili prema moru "po azimutu", što ih je na kraju dovelo do izrazito opasne situacije.

Ubrzo nakon okrepe vodom i čokoladicama, spašavatelji su ih iznimno oprezno otpratili do kanjona, gdje su stigli točno u ponoć.

Alati

2337